Közép-magyarországi Zöld Kör (KMZK)

A szervezetet fiatal önkéntesek alapították 2006-ban. Az egyesület célja a természetközeli életmódminták népszerűsítése, a környezettel harmóniában élő, fenntartható módon fejlődő és működő társadalom kialakítása országszerte.
A társaság életében a lakosság szemléletformálása igen változatos: akciónapok, fesztivál-részvétel, kiállítások, pályázatok, civil és önkormányzati együttműködés és általános környezeti nevelés az embert és környezetét érintő problémákról. Tőlünk és velünk tanulhatsz az éghajlatvédelemről, a megújuló energiáról, az energia önrendelkezésről, az élelmiszer-biztonságról és ha hiszed, ha nem, arról hogy mit tehetsz te magad Földünkért. Szakértőink előadásokat, beszélgetéseket tartanak iskolákban, fesztiválokon, saját rendezvényeken, nemzetközi civil szervezetekkel együttműködésben konferenciákon és akciókon juttatják el környezetvédelmi üzeneteinket. A munkában egyre növekvő önkéntes bázisunk is aktívan részt vesz. Lássunk néhány példát!
Akciónapok és fesztiválok
Az Autómentes Napon, a Föld Napján és a Sziget Fesztiválon szerveztünk Klíma akciónapot, Jégkocka akciónk az éghajlatváltozás égető problémáira, valamint az energiahatékonyságra, például az épületek szigetelésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Komplex Klíma és energiatudatossági kampányunk keretében többek között érdekes, és elgondolkodtató kiállítást szemlélhettek meg az érdeklődők a fővárosban.
Kampányok, oktatóanyagok, képzések, fórumok
Az „Így lesz kerek a világ” kampányban koordináló szerepet vállaltunk a helyi természeti területek megőrzéséért, felhívva az emberek figyelmét a szabadidő eltöltésének környezetbarát módjaira, a helyi termékek és természetes anyagok vásárlásának előnyeire. A Magyar Természetvédők Szövetségének Klímatörvény kampányában többek között fővárosi és Pest megyei akciókat és fórumokat szervezünk.
Készültek oktatóanyagaink éghajlatvédelem, energia, hagyományőrző gazdálkodás, tájgazdálkodás témakörökben 10-14 évesek számára. Hazai képzéseket, előadásokat, filmvetítéseket, gazdafórumokat tartunk a génmódosítás-mentes élelmiszerekről, nemzetközi szakértők felkérésével találkozókat szervezünk az alternatív, energia-önellátó életmódról, energiaszövetkezetekről.
Versenyek és pályázatok
2008-ban indítottuk el először a Klímaőrjárat vetélkedőt általános iskolások számára, amelyet megújítva azóta újra és újra megrendeztünk. A programban főként az energiafelhasználásról, az energiahatékonyság és takarékosság lehetőségeiről bővíthetik tudásukat a gyerekek.
Elérhetőségeink
Iroda: 1091 Budapest, Üllői út 91/b
Postacím: 2200 Monor, Iglói út 24.
E-mail: kmzkor@gmail.com
Telefon: 06-1-216-7297